Produktnytt, Tävling

Testverktyg (”fluorpistolen”) för kontroll av fluorvallning utvecklad för och godkänd av FIS och IBU

Testverktyg (”fluorpistolen”) för kontroll av fluorvallning utvecklad för och godkänd av FIS och IBU

Även om bilden liknar en science fiction-laserpistol så är det internationella skidförbundet  (FIS) och internationella skidskytteförbundets (IBU) ambition att denna typ av testverktyg skall finnas vid varje sanktionerad FIS-tävling och även rimligen i varje välsorterad vallabod där det vallas till en FIS-sanktionerade tävling. Kanske även som en naturlig del av var mans och kvinnas vallabox som vallar till en FIS-sanktionerade tävling.

23-24 september skulle landslagen fått testa den nya ”testpistolen” som kan känna av fluor på skidorna.Nu har dock det internationella skidförbundet (FIS) och internationella skidskytteförbundet (IBU) meddelat att testet är framflyttat till ett ännu inte bestämt datum i oktober. FIS har i tidigare korrespondens svarat att utveckling av testmetod fortsätter enligt plan, kommer vara utvärderad samt på plats när tävlingssäsongen startar (vilket dock allt fler ifrågasätter).

Svenska Skidförbundet (SSF) har genom skrivelser till FIS förtydligat att det är mycket viktigt att en väl fungerande “kontrollfunktion” måste finnas framtagen i god tid innan tävlingssäsongen för att fluorförbudet ska kunna efterlevas. Samma framställan har även skickats in till FIS av Visma Ski Classics (den privata långloppscupen).

Ski&Bike Nordic är (i likhet med många andra) i grunden positiv till en fluorfri tävlingsverksamhet inom en rimlig övergångsperiod där produkter, produkttester, testmetoder och testverktyg hinner tas fram och etableras för att säkerställa “fair play” inom alla skidsportens grenar som berörs.

I vilket fall, som tidigare meddelats, så har Ski&Bike Nordic ambitionen att vara en av de ledande i vårt erbjudande av marknadsledande fluorfria produkter för både racing och motionsåkning. Så snart testverktyget blir tillgängligt för kommersiellt bruk så är avsikten att kunna ha eller förmedla godkända testverktyg i vårt kunderbjudande inom fluorfri racing (FIS/IBU). Se vårt utbud av på (fylls på successivt):
https://www.skibike.se/product-category/skidvallor-och-tillbehor/glidvalla/fluorfri-racing-fis/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *